Мрамор

Завод „Мрамор Беркстон“ е създаден преди всичко за преработка на мрамор. Предприятието се намира на ул. „Мрамор“ 1 в гр. Берковица. Цялата централна пешеходна зона на града е изградена с мрамор добит на територията на община Берковица и  преработен в завод „Мрамор Беркстон“. От берковски розов мрамор е направена и известната чешма „Малинарка“. Чешмата е построена през 1967 година и е символ на град Берковица. Изработена е от розов мрамор. Намира се на метри от площад „Йордан Радичков“ и Часовниковата кула.  Чешмата предлага на града планинска вода.

Посветена е на берковските берачки на малини, събирали плодовете в покрайнините на града през отминалите години. Тяхната красота и трудолюбие са били толкова пленителни, че са омагьосали младия писател и поет Иван Вазов, който посвещава едни от най-значимите си стихове на тях. Днес чешмата е гордост за берковчани и е мил спомен за огромните малинови масиви, отглеждани до неотдавна в полите на Берковската планина, за красивите моми песнопойки, брали по утринна роса ароматните малини, и за младия поет, възпял за поколенията труда на тези девойки малинарки.

Чакай, момне, стой да зърна
тия очи сини,
твойта кошница е пълна
с алени малини.
От зори си ги забрала
със розови пръсти,
брала си ги, па си пяла
сред горите гъсти
                Иван Вазов
                 „Малини”

В първите години от своята дейност заводът е добивал и преработвал мрамор от намиращата се в непосредствена близост кариера „Горуньовски дол“. Мраморът е сив, бял и розов. Мраморите спадат към долния хоризонт на диабазфилитоидната формация. Те са финозърнести и с масивна текстура.

В момента заводът преработва мрамор закупен от кариери в южна България, но амбицията на новите собственици от фирма „Мрамор Инвест“ АД е предприятието да разполага със собствена кариера за мрамор като постъпки в тази насока са вече предприети като от особен интерес е известния берковски розов мрамор.